Chatta med oss hej@renoverabostaden.se

Renovera Badrum i Uppsala

Renoverabostaden.se / Badrum / Renovera Badrum i Uppsala

Vad du behöver veta innan du renoverar ett badrum i Uppsala

Att renovera sitt badrum kan vara nödvändigt ibland som bland annat då du har fått en vattenskada, när rören börjar bli gamla och behöver bytas ut eller om du vill modernisera sitt badrum. Att renovera sitt badrum kan du i viss mån göra själv dock så krävs det specialistkunskap för att renovera våtrumsutrymmen så att det inte uppstår läckor eller vattenskador. Om du utför arbetet själv så kan det uppstå problem med försäkringsbolaget om du råkar ut för en vattenskada i framtiden. Är du minsta osäker på hur du ska gå tillväga för att renovera badrum Uppsala så är det bättre att ta in certifierade hantverkare som utför arbetet både korrekt och snabbt.

Har du fått en vattenskada

Har du fått en vattenskada eller fuktskada i badrummet så behöver detta åtgärdas så snart som möjligt så att inte vattenskadan sprider sig men också för att slippa mögel och dålig lukt. Det är viktigt att du kan lokalisera varifrån vattnet kommer, om det beror på läckande rör eller om vatten sugs in i väggen i samband med att du badar eller duschar. Om du hyr bostaden så ska du först kontakta hyresvärden som är den som ansvarar för att du får ditt badrum renoverat. Äger du bostaden så behöver du utföra arbetet själv eller genom att anlita en hantverksfirma som renoverar badrum i Uppsala. När det handlar om vattenskada så kan det behövas omfattande renoveringsarbeten för att få badrummet i bra skick. Dels så behöver du få bort vattnet i väggarna eller golvet, vilket sker genom att ställa in en avdunstingsmaskin i badrummet. Det kan ta veckor innan vattnet är borta så att du kan börja med renoveringen.

Därefter så behöver sannolikt kaklet eller badrumstapeten rivas bort och putsen att knackas upp vid vattenskadan. Om vatten har kommit in under plastmattan eller klinkers på golvet så behöver även golvet rivas ut och läggas om. Vattenskador täcks ofta av hemförsäkringen eller bostadsförsäkringen vilket innebär att försäkringsbolaget betalar kostnaden för renoveringen. Då är det viktigt att arbetet blir ordentligt utfört av certifierade hantverkare i Uppsala.

Renovera ett gammalt badrum själv

Det går att renovera ett badrum själv dock så behöver du göra arbetet utifrån de riktlinjer som finns då det gäller våtrum så att arbetet blir ordentligt utfört och även så att försäkringsbolaget inte sätter sig på tvären vid framtida skador. Det finns guider att hitta på byggvaruhus som visar hur du själv kan renovera ett badrum och vilket material som du behöver. Alternativet är att du gör en del av arbetet själv, som att riva ned kakel, plastmattor och knacka bort puts och sedan låter en specialist på badrumsrenoveringen lägga upp tätskikt, lägga plastmattan och sätta upp kakel på väggarna.

Arbete i våtrumsutrymmen behöver utföras noggrant så att det inte uppstår vattenskador eller fuktskador som kan innebära stora kostnader för att åtgärda. Det är viktigt att den som utför renoveringen av badrummet lägger stor vikt vid att få underlaget tätt så att inte vatten kan rinna in bakom tätskiktet.

Så här går man tillväga för att totalrenovera ett badrum

Om man väljer att renovera badrum Uppsala själv så följer en punktlista som visar omfattningen av arbetet. Om du är minsta osäker på hur du ska utföra renoveringen så är det säkrast att anlita en badrumsexpert i Uppsala som kan utföra arbetet på rätt sätt.

  • Om det finns vattenskada i badrummet så behöver vattnet dunsta bort först innan renoveringen kan påbörjas. Du kan hyra en avdunstningsmaskin hos ett byggvaruhus som du ställer in i badrummet. Det kan ta över en vecka eller mer innan allt vatten är borta, beroende på hur stor vattenskadan är.
  • Ta ut alla inredning i badrummet som toalett, badkar, handfat och hyllor och skåp så att badrummet är helt tomt. Tänk på att stänga av vatten till badkar, toalett och handfat innan du börjar montera bort dessa. Täck därefter igen alla avloppshål med byggpapper eller plast så att inte det ramlar ned byggavfall i avloppen.
  • Riv ned kaklet från väggarna och knacka upp eventuellt sprickor i den putsade väggen bakom kaklet. Om putsen är dålig eller om det är bom, vilket du kan höra om du knackar på väggen och det låter ihåligt, så behöver du ta bort även denna puts.
  • Riv ut plastmattan på golvet och ta bila bort eventuellt betongen under plastmattan. Städa därefter ut allt byggavfall från badrummet. Nu behöver rörmokaren få tillträde till badrummet så att han kan dra nya rör innan renoveringen fortsätter.
  • Därefter så behöver väggarna lagas eller putsas om med kalkbruk så att du får raka väggar och en jämn yta på väggarna så att det går att sätta klinkers. 
  • Efter att väggarna är putsade och klara så behöver golvet gjutas. Använd golvbetong då du gjuter golvet. Slipa golvet så att det får en jämn och fin yta att lägga golvmattan på. Tänk också på att golvet ska luta med cirka 1 centimeter per meter mot golvbrunnen, så att vattnet som kommer på golvet själv rinner ned i brunnen.
  • När putsen på väggarna och betongen på golvet har brunnit färdigt, torkat, helt så kan du stryka på två lager med en tjockflytande gummibaserad färg på väggarna som är avsett som tätskikt i badrum. Det är viktigt att det blir helt tätt i hörn och mot golv. Efter att tätskiktet har torkat så kan du börja sätta upp kakel på väggarna. Se till att täta noggrant i hörn och vid rör med silicon.
  • Nu är det dags att måla övre delarna av väggarna och taket med en färg som är avsedd för våtrumsutrymmen.
  • Därefter så lägger du även tätskikt på golvet. Se först till att golvet är helt rent så att inte restavfall gör hål i tätskiktet. Efter att tätskiktet har torkat så kan du lägga in en plastmatta eller lägga klinkers på golvet.
  • Nu kan du montera handfat, badkar och toalett i badrummet. Täta mot väggar och golv med silicon. 

Vi hjälper dig gärna ett renovera badrum i Uppsala

Klicka här för att fylla i formuläret och ta emot en kostnadsfri offert.

Lämna en kommentar