Chatta med oss hej@renoverabostaden.se

Renovera Fasad Uppsala

Renoverabostaden.se / Fasad / Renovera Fasad Uppsala

Värt att tänka på innan du skall renovera fasad i Uppsala

En fasad ska dels skydda huset från vind, regn och snö men också ha ett snyggt utseende så att huset i sin helhet ser bra ut. Att renovera fasad Uppsala är ingenting som du behöver göra speciellt ofta utan oftast klarar sig en fasad i 20 till 50 år innan behovet att renovera uppstår. Dock så behöver en fasad underhållas med jämna mellanrum vilket innebär att fasaden behöver tvättas och målas, vilket vanligtvis sker var tionde år, beroende på vilket material som fasaden består av.

För hus så är den vanligaste fasadbeklädnaden puts, tegel eller träpaneler. Medan en tegelfasad endast behöver tvättas och fogas om i skarvarna där fogen har släppt så kan ett renoveringsarbete med en fasad bestående av puts vara mycket omfattande. Att renovera fasad Uppsala kan du utföra själv, om du har kunskap och tiden, annars är det alltid tryggt att anlita en hantverkare som är expert på fasader, vilket innebär att arbetet blir korrekt utfört och på snabbast möjliga sätt. Då får du också garantier på arbetet, om det skulle uppstå någon skada, samtidigt som du kan använda dig av ROT-avdraget för att få 30 procent av den kostnad som du har betalat för arbetet tillbaka.

Är ditt hus i behov av en fasadrenovering?

Ska du sälja din bostad och vill renovera fasaden för att höja värdet på din bostad eller har du köpt ett hus där fasaden är i behov av renovering så kan du anlita hantverkare som är experter på att renovera fasad Uppsala till rimliga priser. Alternativet är att du gör renoveringen själv, om du anser dig ha den kunskapen, vilket gör renoveringen något billigare men i gengäld kostar dig en hel del tid. Guider över hur man renoverar fasader och vilket material som du behöver använda finns på de flesta byggvaruhus. Här kan du även hyra maskiner eller verktyg som du behöver för att utföra en fasadrenovering.

Du kan se om din fasad är i behov av renovering genom att granska fasaden. Har fasaden sprickor, fuktskador eller har delar av putsen lossnat så är det dags att renovera fasaden. Har du träpanel så letar du istället efter paneler som är fuktskadade, skadade eller som har ruttnat och möglat. Om du är osäker på i vilken omfattning din fasad behöver renoveras så kan du ta in offerter från byggföretag som lämnar både förslag på hur renoveringen ska utföras men också prisuppgifter, Då blir det enkelt för dig att välja vilken lösning som passar dig bäst och även en lösning som är kostnadseffektiv. Det är viktigt att du tar in offerter från flera byggföretag så att du har flera offerter att jämföra mellan.

Om du anlitar en byggfirma så kan du göra ett ROT-avdrag på 30 procent av den totala arbetskostnaden.

Så här går du tillväga för att renovera en putsad fasad

Att renovera en putsad fasad är mer omfattande är att renovera en träfasad. Du behöver börja med att gå igenom hela fasaden och kontrollera om det finns sprickor eller områden som är bom. Du kan få reda på om det är bom genom att ta en hammare och dra den över den putsade fasaden och lyssna om det låter ihåligt. Det innebär att putsen har släppt från underlaget och behöver knackas bort och sedan ersättas med en ny puts. Om huset har stått tomt väldigt länge eller ligger på en utsatt plats då det kommer till vind och väder så finns det en risk att all puts behöver knackas ned och ersättas men en ny puts. Det är ett arbete som inte rekommenderas att lekmän utför utan detta arbeta bör utföras av hantverkare med gedigen kunskap och erfarenhet.

När skadebilden är klar så ska fasaden tvättas så att all smuts försvinner. Innan du börjar tvätta så bör du täcka in fönster och andra detaljer på fasaden i plast så att dessa inte skadas av nedfallande bruk eller blir missfärgade vid målningen. Ett tips är att smörja in fönsterblecken med motorolja så att du enkelt kan tvätta rent dessa med avfettningsmedel och trassel. För att kunna tvätta en fasad effektivt så behöver du en högtryckstvätt, vilket du kan hyra på ett byggvaruhus. Du kommer också att behöva hyra en ställning så att du har en säker plattform att stå på då du arbetar med fasaden men också plats för verktyg och material.

När tvätten av fasaden är klar så lagar du alla sprickor och håligheter i fasaden med kalkbruk och slipar lagningarna med en kanitz eller en putsbräda så att den får samma yta som den övriga putsen. När alla lagningar är klara så kan du måla fasaden med en vanlig kalkfärg eller en annan färg som är avsedd för putsade ytor. På vissa fasader så kanske man vill ha en knottrig och strukturerad yta som ger fasaden ett snyggare utseende. Då behöver du använda dig av en speciell kalkfärg som appliceras på fasaden genom en färgspruta, som du också kan hyra hos ett byggvaruhus.

När målningen av fasaden är klar så ska fasadens detaljer rengöras och ställningen plockas ned. När du renoverar fasaden så bör du även gå över fönsterbleck, avrinningsrör och fönsterkarmar för att se om även dessa behöver renoveras, målas eller bytas ut. Om fönsterblecken är dåliga eller om vattenrännor läcker så kan vatten komma på fasaden vilket kan leda till missfärgningar och i längden även fuktskador.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar