Chatta med oss hej@renoverabostaden.se

Valmat tak

Renoverabostaden.se / Tak / Valmat tak

Vad är ett valmat tak? 

När du bestämmer dig för takkonstruktion och för en ny takinstallation, kommer du sannolikt att bestämma mellan ett nytt valmat tak eller ett vanligt gaveltak till ditt hem. Ett valmat tak är ett av de mest populära i Sverige på grund av dess moderna design och otroliga hållbarhet. Ett valmat tak har sluttningar på alla fyra sidor. Sidorna är alla lika långa och kommer ihop på toppen för att bilda en ås. ”Valmet” är det område där en del av taket möter en annan. Ett valmat tak är idealiskt i blåsiga och snöiga områden, eftersom vinkeln på taket tillåter snö att enkelt glida av och förhindrar stående vatten som kan orsaka taket att kollapsa. Med andra ord ett perfekt val för vårat svenska klimat. 

Valmat tak vs. Sadeltak

Huvudskillnaden mellan ett valmat tak och ett sadeltak kommer att vara den övergripande designen och funktionaliteten hos vardera tak. Ett valmat tak har en stil där alla taksidors lutning går nedåt över väggarna i ditt hem. Sadeltak har i sin tur två sidor eller toppar som lutar nedåt mot ditt hem.

Vad kostar ett valmat tak?

Den genomsnittliga installationspriset för ett valmat tak kostar någonstans mellan 190.000kr till 450.000kr beroende på lutning, tonhöjd, och storleken på ditt tak, samt de takmaterial som används.  Detta är såklart något som varierar kraftigt, men om du vill ha en fingervisning så kan du använda ovanstående. Ett valmat tak är dyrare att rama än sadeltak. 

Ett valmat tak är också dyrare att bygga än ett sadeltak eftersom det är en mer krävande design som kräver mer byggmaterial inklusive ett komplext system av takstolar och takbjälkar. Med det sagt är ett sadeltak rätt val om du vill bespara dig kostnader för inramning då ett sadeltak är mycket enklare att installera på grund av det faktum att alla ytterväggar är exakt samma höjd.

Fördelar med ett valmat tak

Ett valmat tak minskar effekten av väder och vind pga lutningarna på taket. Det låter vinden passera med lätthet medans regn och snö med lätthet letar sig ned i hängrännorna.  Ett valmat tak ger också hantverkarna möjlighet att införliva uppskattade inredningsmöjligheter som t.ex. välvda tak i ditt hem. De bidrar också till en bra ventilation i hela hemmet.

Du kan känna igen ett valmat tak för dess brist på vertikala sidor eller ”gavlar”. Ett valmat tak har nästan alltid samma stigning och lutning, vilket gör dem symmetriska om mittlinjen. Graden av stigning eller lutning kallas valm ”avfasning”. Valmade tak finns i en mängd olika stilar. Om toppen av ditt hus ser ut som en pyramid, har den förmodligen ett fyrkantigt valmat tak. Om det ser ut som en pyramid med en lång ås på toppen, är det förmodligen ett rektangulärt valmat tak. Tälttak tak och mansardtak är också varianter av olika valmade tak. Ett valmat tak kan byggas med nästan alla typer av takmaterial, såsom takpapp, plåt eller tegel. De används ofta i modern arkitektur, särskilt för vanliga svenska villor och radhus. 

Valmat vs Sadeltak stilar

Sadeltak

Sadeltak är toppade tak som har triangulära takstolar, de är enkla att konstruera, och oftast billigare än mer invecklade lösningar. Sadeltak är mer benägna att ådra sig skador i områden som är utsatta för extra mycket väder och vind. Lyckligtvis för oss i Sverige så fungerar ett sadeltak bra i hela landet. Sadeltak är dock sämre på att värja sig mot väder som regn och snö, de ger dig dock extra plats för vindsutrymme och hemventilation.

Valmat Tak – Konstruktionen

Korrekt konstruktion och underhåll är ett måste för att förhindra mindre problem från att förvandlas till stora problem. Valmat tak har till exempel fler sömmar än sadeltak, vilket gör det lättare för vattenläckor att bildas om taket inte är korrekt installerat.

En nackdel med valmat tak är att dessa tak lämnar lite vindsutrymme. Det är viktigt att notera dock, vad du kan förlora i vindsutrymmet, får du i ökad ventilation i ditt hem, liksom det vertikala utrymmet för premium designfunktioner som välvda tak, eller enkla tillägg som en kråka boet, som kan ge ditt hem ännu en unik design funktion.

Lämna en kommentar