Chatta med oss hej@renoverabostaden.se

Renovera Kök Stockholm

Renoverabostaden.se / Kök / Renovera Kök Stockholm

Läs detta innan du skall renovera kök i Stockholm

 Ska du sälja din bostad eller har du precis köpt en bostad så brukar köket vara det första rummet i bostaden som man vill renovera så att det blir modernt och stilfullt. Köket är den plats som vi tillbringar mest tid i, utöver sovrummet, vilket gör köket till en central plats i bostaden där alla behöver trivas. Ett kök ska vara både funktionellt, så att du kan laga mat och förvara matvaror, men även trivsamt så att du får den inspiration som du behöver då du fattar viktiga beslut vid köksbordet eller tar en kopp kaffe med vännerna.

Att renovera ett kök behöver inte vara något stort projekt om man inte ska totalrenovera hela köket. Oftast brukar det räcka med att man slipar och målar om skåp, luckor och lådor och sedan byter ut omoderna vitvaror till energisnåla och miljövänliga vitvaror. Det är et arbete som du kan klara av själv, om du har tiden. För en totalrenovering så krävs det betydligt mer arbete och i vissa fall en del kunskap, bland annat då det kommer till VVS och elektricitet, vilket gör att du kanske hellre tar in hantverkare för att renovera kök Stockholm.

Att välja nytt kök

Det finns massor av färdiga köksinredningar att välja mellan om du besöker ett byggvaruhus eller en större möbelhandlare. Här kan du finna exklusiva kök, funktionella kök och budgetkök, så du inte har några problem med att finna det kök som passar dig och din plånbok bäst. Du kan själv designa köksinredningen genom att du själv kan väja hur skåp och lådor ska placeras. Vill du ha en helt egendesignat kök så kan du också vända dig till ett finsnickeri som kan ta fram en köksinredning helt utifrån dina beskrivningar och skisser. Det gör ditt kök helt unikt samtidigt som du får ett kök som du själv trivs med.

Utöver köksinredning så består ett kök också av vitvaror. När du ska renovera kök Stockholm så bör du samtidigt byta ut gamla vitvaror mot nya, vilket kommer att betala sig i längden då de förbrukar mindre elektricitet. Ofta kan du finna vitvaror hos byggvaruhus eller hos olika elektronikkedjor. Innan du beslutar dig för att handla vitvaror så bör du söka efter dessa på nätet så att du dels får reda på mer om dessa vitvaror men också ta de av recensioner från andra personer som har köpt dessa vitvaror. Då kommer du lättare att hitta de vitvaror som passar dig, ditt kök och din ekonomi.

Att renovera kök i Stockholm

Om du ska renovera kök Stockholm på grund av att du ska sälja bostaden och därmed få ut ett högre pris så bör du vara försiktigt så att inte renoveringen av köket och inköp av vitvaror överstiger den värdeökning som din bostad förväntas få vid en försäljning. Köket är en viktig plats i hemmet och en ny köpare vill definitivt ha ett modernt och energisnålt kök framför ett slitet kök med gamla vitvaror. Därför så är det vanligt att även köparen väljer att renovera kök Stockholm efter att de har köpt en bostad. Oavsett om du ska sälja en bostad, har köpt en bostad eller bara att ditt kök är gammalt och slitet så bör du alltid lägga upp en kalkyl innan du påbörjar arbetet. Om du planerar att anlita hantverkare i Stockholm för att renovera ditt kök så ska du ta in offerter från flera byggföretag så att du kan jämföra priser och utförandesätt så du kan välja den mest prisvärda och bästa lösningen för ditt kök.

Om du anlitar ett byggföretag som för att renovera ditt kök så har du möjlighet att använda dig av ROT-bidraget, vilket ger dig 30 procent av dina kostnader för utfört arbete tillbaka. För att du ska kunna beviljas ett ROT-avdrag så krävs det att du äger din bostad och att företaget som utför arbetet har F-skatt.

Om du ska renovera kök själv

Om du väljer att inte anlita ett byggföretag för att renovera kök Stockholm utan ska utföra arbetet själv så får du nedan en enkel beskrivning över hur en renovering av ett kök går till.

Töm köket på inredning, möbler, prydnadssaker och vitvaror

Innan du påbörjar renoveringen så behöver du flytta ut alla möbler från köket och även alla prydnadssaker, tavlor, gardiner, blommor, servis, mattor med mera så att köket blir helt tomt. Om du har möjlighet att flytta vitvarorna till ett angränsande rum så bör detta göras så att de inte får i sig massa damm. I annat fall så behöver de täckas in. Riv sedan ut all köksinredning från köket. När köket är helt tomt så bör du städa köket genom att sopa och torka av väggar och dammsuga golvet.

Innan du går vidare med renoveringen så bör du ha en plan för hur renoveringen ska utföras. Ska du måla väggar och tak och kanske även byta ut golvmattan så spelar det mindre roll annars så är det viktigt att golv täcks in, likaså dörrkarmar, trösklar och lister.

Börja renovera kök i Stockholm

Nu behöver du kontrollera väggarna och takets skick. Har du putsade väggar så kanske putsen behöver lagas eller sprickor spacklas. Ska golvmattan bytas ut så behöver du antingen riva ut mattan eller välja att lägga en ny golvmatta ovanpå den gamla. Behöver lister och dörrkarmar bytas ut så kan du ta bort dessa nu. Annars så bör dessa ha täckts in så att de inte får skador.

Behöver VVS bytas ut som exempelvis avlopp eller behöver vattnet att flyttas för att passa den nya köksinredning så bör du anlita en rörmokare som utför detta arbete. Likaså bör du även anlita en elektriker om du behöver flytta uttag eller dra nya elkablar. Detta bör också vara klart innan själva renoveringen börjar.

Därefter så börjar du uppifrån och går nedåt med din renovering. Måla taket först, därefte3r väggar och till sist så lägger du på den nya golvmattan. Efter detta så behöver den nya köksinredningen monteras, vilket kräver tålamod och noggrannhet.

Slutligen efter att du städat efter renoveringen så ska de gamla alternativt de nya vitvarorna flyttas in i köket, tillsammans med alla möbler och prydnadssaker.

Väljer du att göra arbetet själv framför att anlita en hantverkare Stockholm så kan du hitta guider över hur du renoverar, material, verktyg och hyra maskiner hos ett byggvaruhus.

Lämna en kommentar